Опубліковано: 14-03-2016, 08:07 / Переглядів: 171 / Новини / Різне / Жизнь замечательных людей


Масляна 2016

Масляна прийшла, млинці принесла!


   10 березня 2016 р. у ХНАУ зустріли Масляну. Перед головним корпусом університету зібралася студентська молодь, викладачі та співробітники вишу. Трохи вітряна погода розносила навкруги принадливі запахи млинців із різноманітними начинками. Чого тільки не було на святкових столах, підготовлених усіма факультетами нашого університету: млинці зі сметаною та медом, м’ясом і печінкою, із варенням та, навіть, червоною ікрою.

   Та не тільки смакові якості могли оцінити всі присутні та члени журі у складі ректора В.К. а, проректора з науково-педагогічної роботи Г.П. Пасемко, голови профкому Ю.В. Синявіної, голови студентського клубу О.А. Осової та голови ОРСС Д.С. Муратова. Справжні витвори млинцевого мистецтва захоплювали неординарністю приготування та вишуканістю представлення на святково вбраних столах.

   А яка ж Масляна без співу та танців?! Концертні номери, підготовлені творчими колективами університету, підіймали настрій протягом усього святкового дійства. До того ж, участь у веселих розважальних іграх узяли найбільш спритні юнаки та дівчата.

Та найбільш за все чекали на рішення суддів – чиї млинці виявляться найсмачнішими та найоригінальнішими у подачі.

Третє місце отримав факультет лісового господарства. Друге місце посів факультет агрохімії та грунтознавства. І перше місце виборов факультет обліку і фінансів, отримавши приз від профкому університету.

   Та цього святкового дня не було переможців і переможених, адже на смак – товариш не всяк. Тож усі представлені страви розійшлися за мить. Свято Масляної ще довго залишиться у спогадах усіх присутніх. Та чи всі знають історію виникнення цього веселого свята?

Масляна – древнє слов’янське свято, що дісталося нам у спадщину від язичеської культури, які збереглися й після прийняття християнства. Масляна була сприйнята християнською церквою фактично як релігійне свято й одержала назву Сирного чи Сиропусного тижня, але це не змінило її внутрішньої суті. Масляна приходиться на тиждень, що передує Великому посту. Масляна – це, насамперед, ситна їжа. Тому немає нічого неправильного в тому, щоб у цей час поласувати, скуштувати щось смачненьке і не відмовляти собі ні в чому. У традиційному побуті завжди вважалося, що людина, яка погано і нудно провела тиждень, буде невезучою протягом усього року. Початок Масляної коливається від 3 лютого до 14 березня.

   Цього року Масляну святкують із 7 до 13 березня. Насамперед, це веселе проведення зими, осяяне радісним чеканням близького тепла, весняного відновлення природи. Навіть млинці, неодмінний атрибут свята, мали ритуальне значення: круглі, рум’яні, гарячі, вони являли собою символ сонця.

   Проходили століття, змінювалося життя, із прийняттям на Русі християнства з’явилися нові, церковні свята, але широка Масляна продовжувала жити. Її зустрічали і проводжали з тим же нестримним молодецтвом, що й у язичеські часи. Масляну в народі завжди любили і ласкаво називали «цукрові вуста», «чесна масляна», «перепілочка», «перебуха», «об’їдуха», «ясочка».

   А якщо вірити легендам, то Масляна народилася на Півночі, батьком її був Мороз. Одного разу якийсь чоловік помітив її й попросив допомогти людям, зігріти та розвеселити їх. І Масляна прийшла, але не тендітною дівчинкою, що ховалася в лісі, а бабою з рум’яними щоками, не з посмішкою на вустах, а з реготом. Вона змусила людей забути про зиму, розігріла кров у їх жилах, схопила за руки і пустилася з ними танцювати до непритомності. От тому в давнину Масляна була веселим святом.

 

Масниця, Масниця, яка ти мала, —

 якби ж тебе сім неділь, а Посту одна!

Ірина ЖИДКИХ, головний бібліограф

ФБ ХНАУ ім. В.В. Докучаєва


 

Більше фото в соціальних мережах:

  Вконтакті    Однокласники    Facebook 
    

Авторизація