Опубліковано: 18-09-2017, 08:02 / Переглядів: 179 / Новини / Виховна діяльність


ЗДОБУВАЧІ ФАКУЛЬТЕТУ ОБЛІКУ І ФІНАНСІВ ВІДВІДАЛИ ФАБРИКУ «AHMAD TEA LONDON»

ЗДОБУВАЧІ ФАКУЛЬТЕТУ ОБЛІКУ І ФІНАНСІВ ВІДВІДАЛИ ФАБРИКУ «AHMAD TEA LONDON»

   12 і 13 вересня 2017 р. відбулися екскурсії здобувачів факультету обліку і фінансів на фабрику «AHMAD TEA LONDON» у м. Харкові.

   Наші групи зустрічала привітна співробітниця фабрики Катерина. Вона провела нас до конференц-залу, де ми побачили найширший асортимент продукції.

   Нам розповіли, що компанію «AHMAD TEA LONDON» засновано в Англії (графство Гемпшир) у 1946 р. представником династії виробників чаю Ахмадом Афшаром. З початку ХХ ст.. родина Афшар вела бізнес в Ірані, виробляючи кращий чай на Близькому Сході. Нині компанією «AHMAD TEA LONDON» керує старший син засновника.


   Чай – найпопулярніший напій планети. На всіх континентах і навіть на полярних станціях Антарктиди – всюди п'ють цей напій! Чай ... ароматний, що бадьорить, і водночас заспокійливий, гарячий і холодний ...

   Традиційно чай вирощують у Китаї, Індії, Японії, Індонезії, на Шрі-Ланці (Цейлоні), в Африці (Кенії), Південній Америці. У Європі він росте на Кавказі (Грузія, Азербайджан), у південній Англії, Португалії, на Сицилії, західній Франції.

   Весь чай, який вирощують у світі – це, по суті, один і той самий кущ – камелія китайська – з невеликими різновидами. А ось його смак, якість і міцність залежить від того, де і в яких умовах він зростає. Більш того, чай, зібраний уранці, буде відрізнятися від чаю, зібраного ввечері!

   «AHMAD TEA LONDON» традиційно закуповує чай, вирощений у Китаї, на Шрі-Ланці, у Кенії та Індії. Закуплений чай має різні смаки, тому фахівці (титестери) головного офісу «AHMAD TEA LONDON» змішують різні сорти чаю, щоб отримати потрібний бленд. Основне завдання титестера полягає саме в тому, щоб кожен раз, змішуючи різні чаї, повторити складений колись бленд.

   Ми дізналися, що значна частина виробництва чаю знаходиться на фабриках у Шрі-Ланці, Китаї та Великобританії. Чай для покупців усього світу ро за однією рецептурою. Тобто якщо ви купите чай «Ahmad Tea Breakfast №1» за кордоном, то він буде точно таким за смаком, як і той, який ви купили вдома.

Виробництво чаю (саме чаю, а не купажу) розділено на етапи.

   ЗБИРАННЯ ЛИСТЯ. Верхні два листочки і брунька, які називають типсами, дбайливо і вміло збираються вручну. Процес збору врожаю дуже трудомісткий. З кожного дерева врожай збирають через кожні 5-10 днів, залежно від місцевості. Горбиста місцевість із крутими схилами часто не дозволяє використовувати комбайни та іншу техніку. Однак, це – не недолік, а перевага! Ручна праця забезпечує збір тільки найкращих бруньок і листочків, а також те, що в кінцевий продукт не потраплять ніякі сторонні предмети, наприклад, гілки. Компанія «AHMAD TEA LONDON» використовує тільки зібрані вручну чаї.

   ЗАВ'ЯЛЮВАННЯ. Відразу ж після збирання листя розподіляються на піддоні і висушують теплим повітрям. Зменшення вмісту вологи, у процесі підв'ялювання в листі відбуваються і деякі інші біохімічні зміни, що впливає на властивості виробленого чаю.

СКРУЧУВАННЯ. У процесі обробки листя набуває остаточної форми, яку ви можете побачити в бляшаних баночках «AHMAD TEA LONDON», що купують у магазинах в усьому світі.

   ФЕРМЕНТАЦІЯ. Відразу після обробки листя поміщають у прохолодне, добре провітрюване, приміщення для ферментації. Саме цей етап є найбільш важливим, оскільки він формує смак чаю. Якщо процес ферментації триває довше, ніж потрібно, або зупиняється передчасно, тоді смак чаю буде зіпсовано.

   СУШІННЯ чайного листя в печі зупиняє процес ферментації.

   СОРТУВАННЯ. Після завершення етапу сушіння, чайне листя проходить сортування за розміром і сортами, після чого здійснюється його фасування в промислову упаковку.

   Після завершення всіх цих процесів чай пакують у мішки і відправляють на чайні аукціони, де різні виробники чаю і закуповують чай.

   Після ґрунтовної розповіді про чай, яка супроводжувалася приємним чаюванням, та одягнувши халати, шапочки і бахіли, ми йдемо дивитися виробництво! Для цього потрібно піднятися на п'ятий поверх.

 

   На п'ятому поверсі знаходиться склад чаю, який Харківська фабрика отримує з головного офісу «AHMAD TEA LONDON», запакований у мішки. Кожен мішок промаркований належним чином. Мішки багатошарові – це необхідно, щоб зберегти незмінним смак і запах чаю під час транспортування.

   Тут же, чай із мішків засипають у бункери, звідки він надходить у фасувальні машини. Мішок ставлять на підйомник, який піднімає його і перевертає в ємність, звідки чай тонким шаром надходить на транспортер. На транспортері співробітник контролює чистоту чаю.

Далі ми спускаємося на четвертий поверх, де теж склад сировини. Крім того, можна подивитися, як виглядають маленькі бункери для подачі чаю в машини, які ро пакетований чай.

   Із кожної партії чаю, яка приходить в Україну, беруть проби, щоб перевірити його на відповідність стандартам і переконатися в незмінності його запаху і смаку. Ідемо в розважувальній цех, де бачимо машину для виробництва пакетованого чаю. Вона сама загортає чай у пакетики, приєднує мотузку, ярлик і скріплює їх дужками. Чай надходить у машину ще досить великим, і тільки перед самим засипанням у пакетики машина його ще більше подрібнює.

   Машина сама відраховує кількість зроблених пакетиків, і кожен 25-й трохи піднімає для зручності. Залишається взяти 25 пакетиків і покласти їх у коробочку. Кожну пачку з чаєм зважують, щоб переконатися, що машина не помилилася. На пачках із допомогою лазера проставляють дату виготовлення і скеровуюють у пакувальну машину, яка загортає їх у плівку. Потім пачки з чаєм укладають у ящики і відправляють на склад.

   Побачили лінію для фасування листкового чаю. Він насипається в трубу з плівки, яку машина запечатує і відрізає. Залишається тільки покласти його в коробку.

 

   Робота кипить: хтось складає чай у пачки, хтось настроює машину. Оскільки на фабриці дуже багато машин із рухомими частинами, тут діють суворі правила безпеки і працівники проходять відповідний інструктаж на початку кожної зміни. Усе виробництво максимально автоматизовано.

 

   Хоч машини і розумні, а облік продукції все одно ведуть ручними методами!

Далі йдемо у «святая святих» фабрики – лабораторію. На кожній фабриці «AHMAD TEA LONDON» є свій ти-тестер. Саме він перевіряє чай, який приходить на фабрику, на відповідність стандартам і рецептурі блендів. Крім цього, у процесі виробництва з лінії кожні дві години беруть зразки чаю для контролю його якості. Оскільки ти-тестери заварюють чай і пробують його на смак, а також оцінюють його запах, їм не можна пити алкоголь і курити, їсти дуже солодкі, солоні або гострі страви.

   Головний інструмент ти-тестера – це чашки і власні смакові рецептори. У лабораторії є й інше обладнання для дослідження чаю. Для перевірки необхідно 2 і2,5 гзаварки, які відміряють на спеціальних електронних вагах високої точності. Досвідчений ти-тестер за зовнішнім виглядом завареного чайного листя відстежує всю історію купажу: процеси сушіння, скручування, ферментації листя, свіжий чай або не дуже, контролює його аромат.

   На завершальному етапі тестування досліджують настій чаю: порівнюють відтінки кольору, пробують смак. І так кожні дві години.

У шафах стоять еталонні зразки чаю, із якими ти-тестер може порівняти чай, що надходить на фабрику.


   Далі – на склад готової продукції і тари. Тара надходить з-за кордону, дизайн теж ро там же, але вітчизняні дизайнери вносять правки відповідно до вимог нашого законодавства і Держстандарту. На складі продукція не залежується, як і на складі сировини.

   На цьому екскурсія закінчилася.

   Дякуємо керівництву фабрики «AHMAD TEA LONDON» і екскурсоводу Катерині Сергіївні, яка провела для нас такі чудові екскурсії!

   Це не остання зустріч здобувачів нашого факультету з фабрикою «AHMAD TEA LONDON»!


Заступник декана з виховної роботи в гуртожитку №1

факультету обліку і фінансів, доцент Ірина Рагуліна

    

Авторизація