Опубліковано: 19-08-2018, 11:26 / Переглядів: 111 / Новини


ВІТАЄМО ЗІ СВЯТОМ ПРЕОБРАЖЕННЯ ГОСПОДНЬОГО І ДНЕМ ПАСІЧНИКА!

19 серпня в Україні відзначають Яблучний Спас, Свято Преображення Господнього і День пасічника.

   Свято Преображення Господнього вважається в народі початком осені. Воно благословляє новий урожай, нагадує про поєднання в людині божественного і людського, а також про ту їжу, яка цьому сприяє. Цей день покликаний нагадати людям про необхідність преображення внутрішнього світу людини і вдосконалення її плоті.

   Народними назвами цього свята є Спас, Другий Спас або Яблучний Спас. Крім яблук, цього дня у храмах освячують й інші плоди: груші, виноград, сливи, навіть горох, картоплю, огірки, жито, ячмінь тощо. Освячення цього дня фруктів та овочів символізує розквіт і плодючість усього створеного у безкінечному царстві життя.

   Для господарів свято символізує закінчення жнив і завершення літа. Цього дня спостерігали за погодою. Якщо день сонячний та безхмарний – осінь буде сухою. Якщо дощовий – мокрою. Ясний день віщує морозну і заметільну зиму. Яка погода на Спаса – такою буде і Покрова (14 жовтня).

   19 серпня також відзначають професійне свято бджолярів – День пасічника. Підраховано, що кожна сьома тонна світового меду – українська. На пасіках країни «працює» близько п’яти мільйонів бджолиних сімей. За традицією в церквах освячують яблука й мед, адже серпень – це пора викачування меду із вуликів. Також пасічники освячують вулики перед настанням холодів, щоб бджоли добре перезимували.

   Мед – продукт вічності. Він має один із найвищих показників дати зберігання серед харчових продуктів. Уявіть, знайдений в гробницях фараона, запечатаний в глечиках мед, до цього часу залишається їстівним і придатним для вживання. Ця довговічність пояснюється його хімічним складом: продукт природним чином є кислотним, із низьким вмістом вологи, що робить його досить непривітним середовищем для різноманітних бактерій. Перетворюючи нектар (основний інгредієнт меду), бджоли так сильно махають крилами, що витягають надлишкову вологу з спочатку наповненої водою речовини.

   Мед дуже корисний для здоров’я і це помітили давно. Перші свідчення про мед, котрий застосовується для медичних цілей, датується часом стародавньої Месопотамії. Оскільки речовина настільки негостинна для бактерій, її часто використовували для захисту від інфекції при порізах і опіках.

   Аромат меду визначається джерелом нектару, із якого він виготовлений. Мед липи тонкий, гречаний мед сильний і пряний, а евкаліптовий мед має ментоловий присмак.

   Найважливіше для кожного пасічника – аби бджоли не хворіли і приносили добрий врожай. Тож вітаємо пасічників із професійним святом і бажаємо всім солодкого медового життя!

  

    

Авторизація