Опубліковано: 22-05-2014, 14:55 / Переглядів: 321 / Новини / Культурно-масова діяльність / Наукова діяльність


ІІ Фестиваль науки в Харкові

   Вдруге у сонячні  травневі дні двері Харківського національного аграрного університету імені В.В. Докучаєва гостинно відкриті для учасників та гостей Фестивалю науки, організованого Харківською державною науковою бібліотекою імені В.Г. Короленко. Фестиваль, присвячений Дню науки, проходив з 12 по 17 травня за сприянням ХНАУ ім. В.В. Докучаєва, Асоціації виробників органічної продукції «Украина. Органик. Восток» та Дослідного інституту органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія).

  В останній день Фестивалю, 17 травня, відбулася науково-практична конференція «Екологічно безпечні технології виробництва сільськогосподарської продукції: досвід і перспективи на майбутнє», яка об’єднала і науковців, і аграріїв-практиків задля розвитку сільськогосподарської галузі у нових умовах господарювання, яка орієнтована не тільки на задоволення основних життєвих потреб нинішнього й майбутнього поколінь, але і на встановлення рівноваги між природою і суспільством. Основою такого розвитку є паритетність відносин у тріаді “людина–господарство–природа”.

 

   Основні питання, що обговорювалися на конференції:

 

? Проблеми та перспективи розвитку органічного виробництва в Україні (Чередніченко І.В., аспірантка ХНАУ ім. В.В. Докучаєва);

 

? Основи ноосферного розвитку (Курмишев Г.В., доктор педагогічних наук, віце-президент Міжнародної ноосферної академії наук і освіти);

 

? Критерії доцільності застосування гербіцидів (Зуза В.С., доктор с.-г. наук, професор, завідуючий кафедрою землеробства ХНАУ);

 

? Перспективи розвитку та складності впровадження адаптивних систем землеробства (природокористування) (Мазуренко О.П., голова Харківського регіонального центра розвитку освіти, науки і виробництва);

 

? Перспективи використання амаранту в Україні (Гопцій Т.І., доктор с.-г. наук, професор кафедри генетики, селекції та насінництва ХНАУ);

 

? Придонецькі бори та екологія їх природного поновлення (Салтиков А.М., канд. с.-г. наук, доцент, завідуючий кафедрою лісівництва ХНАУ);

? Удобрення озимої пшениці (Ольховський Г.Ф., канд. біологічних наук, доцент кафедри агрохімії);

 

? Перспективи створення регіонального ландшафтного парку “Роганський” (Горін М.О., доктор біологічних наук, професор кафедри ґрунтознавства, кафедри екології і біотехнології ХНАУ);

? Пермакультура як система природосообразного землеробства (Довженко І.А., канд. фармацевтичних наук, співробітник Центра комплексних досліджень);

? Досвід використання пермакультурного господарювання на одному гектарі (Біла В.О., засновник компанії “Біоліка”).

    Практичне втілення багатьох вищеозначених питань стало можливим завдяки зусиллям доктора с.-г. наук, член-кореспондента НААНУ, завідуючого кафедрою рослинництва ХНАУ Бобро М.А. на дослідному полі університету, де проходять підготовку майбутні спеціалісти органічного виробництва.

   Для присутніх також було проведено майстер-клас “Съедобные и полезные сорняки” від кандидата фармацевтичних наук Довженко Ірини Аркадіївни.

   Логічне и напрочуд цікаве завершення науково-практичної конференції відбулося під час прогулянки дендрологічним парком ХНАУ ім. В.В. Докучаєва, який безперечно є гордістю  й своєрідною “візитною карткою” нашого університету.

   На Фестивалі не оминули увагою і творчі здобутки співробітників та студентів нашого вишу, які з радістю поділилися своїм натхненням з учасниками та гостями й представили святковий концерт “Музика і пісня завжди разом”.

   Особливу подяку організатори Фестивалю науки висловлюють керівництву нашого університету – ректору Володимиру Кузьмичу у, 1-му проректору Василю Володимировичу Дегтярьову та проректору з наукової роботи Вадиму Миколайовичу Петрову.

   Фестиваль науки – 2014  успішно завершив свою роботу. Підводячи підсумки тижневого марафону слід відзначити, що такі заходи є вагомими кроками до впровадження органічного землеробства. Обговорені проблеми сприяють впровадженню екологічного сільського господарства, яке в гармонії з природою забезпечує споживача чистими продуктами харчування, сприяє збереженню довкілля та здоров’я людей.

    

Авторизація