Лозинська І.В. Формування системи чинників концептуального розвитку галузі м’ясо-молочного скотарства в сільськогосподарських підприємствах

Лозинська І.В.

 к-т екон. наук,доцент,

Сумський національний аграрний університет

 

ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ЧИННИКІВ КОНЦЕПТУАЛЬНОГО

РОЗВИТКУ ГАЛУЗІ М’ЯСО-МОЛОЧНОГО СКОТАРСТВА В СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХПІДПРИЄМСТВАХ.

У статті наведено необхідність впровадження комплексної програми розвитку галузі м’ясо-молочного скотарства в сільськогосподарських підприємствах з урахуванням мінімальною державною підтримкою, що спрямована лише на приведення стандартів господарювання до міжнародних аналогів. На думку автора, в умовах, що склалися на сьогодні в агропромисловому комплексі країни, підприємствам в галузі скотарства складно цей відроджувати напрям діяльності через відсутність стратегічних напрямів розвитку. Iснуюча державна стратегія розвитку «Відроджене скотарство» визначає основні пріоритети розвитку галузі скотарства, заходи та механізми з їх реалізації для стимулювання виробництва молока та яловичини в обсягах, що задовольняють потребу населення в продуктах харчування на рівні фізіологічних норм споживання та формування експортного потенціалу. Проектом було визначено, що держава здійснює заходи стимулювання підвищення ефективності виробництва та якості продукції у дрібнотоварних і кооперативних формуваннях (господарствах населення). Вважалося, що цей напрям створить можливість задіяти господарства населення за більш ефективними схемами виробництва продукції і дасть змогу не загострювати соціальні питання на селі. Насправді програмний документ, що був спрямований на створення сприятливого інвестиційного середовища і за намірами укладачів у найбільшій мірі повинен був відповідати інтересам держави та всього суспільства, не зміг забезпечити не лише розвиток, але й просте відтворення показників виробництва в галузі м’ясо-молочного скотарства. Основними чинниками концептуального розвитку галузі скотарства є безперервність; інноваційність розвитку; розширення засад кооперації; науковий підхід тощо. Такі заходи здатні посилити конкурентоспроможність галузі, підвищити показники економічної ефективності господарювання сільськогосподарських підприємств, забезпечити населення високоякісною вітчизняною продукцією.

Ключові слова: сільськогосподарські підприємства, концепція розвитку, м’ясо-молочне скотарство, ефективність, конкурентоспроможність.

 

Лозинская И.В. Формирование системы факторов концептуального развития отрасли мясо-молочного скотоводства в сельскохозяйственных предприятиях. В статье приведены факты о необходимости внедрения комплексной программы развития отрасли мясо-молочного скотоводства в сельскохозяйственных предприятиях с учетом минимальной государственной поддержки, направленной только на приведение стандартов хозяйствования к международным аналогам. По мнению автора, в условиях, сложившихся на сегодня в агропромышленном комплексе страны, предприятиям в области скотоводства сложно возрождать направление деятельности из-за отсутствия стратегических направлений развития. Существующая государственная стратегия развития «Возрожденное скотоводство» определяет основные приоритеты развития отрасли скотоводства, мероприятия и механизмы по их реализации для стимулирования производства молока и говядины в объемах, удовлетворяющих потребности населения в продуктах питания на уровне физиологических норм потребления и формирования экспортного потенциала. Проектом было определено, что государство осуществляет меры стимулирования повышения эффективности производства и качества продукции в мелкотоварных и кооперативных формированиях (хозяйствах населения). Считалось, что это направление создаст возможность задействовать хозяйства населения по более эффективными схемами производства продукции и позволит не обострять социальные вопросы на селе. На самом деле программный документ, который был направлен на создание благоприятной инвестиционной среды и по намерениям составителей в наибольшей степени должен был отвечать интересам государства и всего общества, не смог обеспечить не только развитие, но и простое воспроизводство показателей производства в отрасли мясо- молочного скотоводства. Основными факторами концептуального развития отрасли скотоводства является непрерывность; инновационность развития; расширение основ кооперации; научный подход и т.д. Такие меры способны усилить конкурентоспособность отрасли, повысить показатели экономической эффективности хозяйствования сельскохозяйственных предприятий, обеспечить население высококачественной отечественной продукцией.

Ключевые слова: сельскохозяйственные предприятия, концепция развития, мясо-молочное скотоводство, эффективность, конкурентоспособность.

 

Lozynska I. Formation the conceptual development factors system in the industry of meat and dairy cattle breading in agricultural enterprises. The article presents necessity to implement a comprehensive program of meat and dairy industry in agricultural enterprises in considering the minimum state support aimed only at bringing standards of management to international counterparts. According to the author, country's agriculture in the circumstances and cattle breeding businesses is in difficult to revive direction due to the lack of strategic directions of development. For example, the current government strategy of "Recovered cattle" identifies the main priorities of the industry of animal husbandry, create measures and their implementation mechanisms to stimulate the production of milk and beef at levels that meet the needs of the population in food at physiological norms of consumption and formation of export potential. The project stipulates that the state provides incentives to improve production efficiency and product quality in small-scale and cooperative units (households). It was believed, that this trend will create an opportunity to engage farms for more efficient production schemes and will allow not exacerbate social problems in rural areas. In fact, program document, which was aimed at creating a favorable investment environment and compilers intentions to the greatest extent was consistent with the interests of the state and society are not able to provide not only the development but also the production of simple reproduction performance in meat and dairy. The main factors of conceptual development in the industry of meat and dairy cattle breading in agricultural enterprises is continuity; innovation development; expand cooperation framework; scientific approach etc. These activities can strengthen the competitiveness of the industry, increase economic efficiency indicators of management in agricultural enterprises, provide the population with high-quality domestic products.

 Keywords: agricultural enterprises, the concept of development, meat and dairy cattle, efficiency, competitiveness.

 

Завантажити в pdf



Оновлено: 14-11-2017, 14:06 / Переглядів: 121
 

Авторизація