Яворська Т.І. Ефективність виробництва продукції скотарства у сільськогосподарських підприємствах регіону

Т.І. Яворська,

д-р екон. наук, професор

Таврійський державний агротехнологічний університет

 

ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ СКОТАРСТВА У СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВАХ РЕГІОНУ

 

Розглянуто динаміку поголів’я великої рогатої худоби у Запорізькій області. Проаналізовано ефективність виробництва продукції скотарства в сільськогосподарських підприємствах. На прикладі окремого підприємства розглянуто показники технологічної та економічної ефективності виробництва молока та м’яса ВРХ і здійснено прогнозування основних із них на перспективу. Встановлено, що види продукції скотарства відносяться до різних груп продукції за конкурентоспроможністю. Доведено зацікавленість підприємств молочної промисловості у підвищенні економічної ефективності виробництва молока. Визначено, що зниження ефективності виробництва м’яса ВРХ є результатом диспаритету цін. Передбачено доцільність створення міжгосподарських об’єднань по відгодівлі молодняку ВРХ. Доведено необхідність підвищення ефективності фінансово-економічного механізму державної підтримки скотарства на регіональному рівні.

Ключові слова: ефективність виробництва, скотарство, виробництво молока, виробництво м’яса ВРХ, конкурентоспроможність продукції.

 

Бібліографічний список: 1. Тваринництво Запорізької області: Статистичний збірник / Державна служба статистики України, Головне управління статистики у Запорізькій області; за редакцією В.П. Головешка. – Запоріжжя, Головне управління статистики у Запорізькій області, 2014. – 110 с. 2. Дієсперов В.С. Ефективність роботи сільськогосподарських підприємств степового регіону / В.С. Дієсперов // Економіка АПК. – № 2. – 2012. – С. 81-87. 3. Сільське господарство Запорізької області за 1995?2013 роки: Статистичний збірник / Державна служба статистики України, Головне управління статистики у Запорізькій області; за редакцією В.П. Головешка. – Запоріжжя, Головне управління статистики у Запорізькій області, 2014. – 217 с. 4. Назаренко А. Коров’яче молоко – продукт не з дешевих /Анна Назаренко // Пропозиція. – 2011. – № 4. – С. 24-26. 5. Яворська Т.І. Вплив витрат і ціни реалізації на ефективність виробництва молока в сільськогосподарських підприємствах регіону / Т.І. Яворська // Економіка АПК. – № 6. – 2015. – С. 53-59. 6. Мовчанюк А.В. Проблеми розвитку молочного скотарства у сільськогосподарських підприємствах Черкаської області / А.В. Мовчанюк // Економіка АПК. – № 10. – 2012. – С. 146-151. 7. Лазарєва О.В. Особливості формування конкурентних переваг агропідприємств // Вісник аграрної науки Причорномор’я: зб. наук. праць / ОДАУ. – Одеса, 2010. – Вип. 3, Т. 1. – С. 83–88. – (Економічні науки). 8. Месель-Веселяк В.Я. Поголівя і виробництво продукції тваринництва в Україні / В.Я. Месель-Веселяк, О.Ю. Грищенко. – К.: ННЦ ІАЕ, 2013. – 146 с. 9. Перспективи розвитку вітчизняного аграрного сектору у зв’язку з підписанням Україною економічної частини Угоди про асоціацію з Європейським союзом / [Пугачов М.І., Власов В.І., Духницький Б.В., Кривенко Н.В. та ін.]; за ред. М.І. Пугачова. – К.: ННЦ «ІАЕ», 2014. – 44 с.

Т.И. Яворская. Эффективность производства продукции скотоводства в сельскохозяйственных предприятиях региона. Рассмотрена динамика поголовья крупного рогатого скота в Запорожской области. Проанализирована эффективность производства продукции скотоводства в сельскохозяйственных предприятиях. На примере отдельного предприятия рассмотрены показатели технологической и экономической эффективности производства молока и мяса КРС и осуществлено прогнозирование основных из них на перспективу. Установлено, что виды продукции скотоводства относятся к разным группам продукции по конкурентоспособности. Доказано заинтересованность предприятий молочной промышленности в повышении экономической эффективности производства молока. Определено, что снижение эффективности производства мяса КРС является результатом диспаритета цен. Предусмотрена целесообразность создания межхозяйственных объединений по откорму молодняка КРС. Доказана необходимость повышения эффективности финансово- экономического механизма государственной поддержки скотоводства на региональном уровне.

Ключевые слова: эффективность производства, скотоводство, производство молока, производство мяса КРС, конкурентоспособность продукции.

 

T. Jaworska. The efficiency of livestock production in cattle farms of the region. The subject of the article is theoretical and practical provisions increase the economic efficiency of livestock production in cattle farms. The study is to analyze the efficiency of production in cattle farms Zaporozhye region; implementation forecasting performance on the example of the individual enterprise; selection of ways to improve milk and meat cattle. Methods of study are: abstract-logical, economic, statistical, monographic, forecasting extrapolation, settlement and constructive. The dynamics of cattle in the Zaporozhye region is considered. The comparison of its size to other regions of Ukraine is done. The efficiency of production in cattle farms is analyzed. The separation efficiency of the technological and economic is accented. The increasing performance levels of technological efficiency and a significant reduction in economic efficiency of milk and meat cattle in farms. The growing trend to reduce the number of companies that hold cattle and increase their share where cattle production is unprofitable, are determined. The indicators of economic efficiency of milk and meat cattle are analyzed in the case of individual enterprises. The forecasting of economic efficiency for the future is done. It is established that cattle products belonging to different product groups for competitiveness. The interest of the dairy industry in improving the economic efficiency of milk production in farms is proved. It is determined that reduce the effectiveness of cattle meat production is the result of disparity in prices. There expediency of creating inter-farm associations fattening young cattle. The conclusion about the need to increase the area of natural grasslands and improving the structure of fodder production in the agricultural enterprises of the region is made. Results of the study can be used in agricultural activities enterprises, processing industry, public authorities.

Keywords: efficiency, cattle, milk, meat cattle competitiveness.

 

Завантажити в pdf



Оновлено: 9-11-2017, 20:55 / Переглядів: 487
 

Авторизація