Захарченко О.В. Сучасний стан, проблеми та перспективи розвитку галузі свинарства в умовах кризи

О.В. Захарченко,

канд. екон. наук, доцент

Одеська державна академія будівництва та архітектури

 

СУЧАСНИЙ СТАН, ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ГАЛУЗІ СВИНАРСТВА В УМОВАХ КРИЗИ

 

Досліджено сучасний стан та динаміку розвитку галузі свинарства. Визначено основні деструктивні зміни в галузі свинарства за роки незалежності України. Відзначено, що відбувається поступовий перехід від дрібного та середнього до виликотоварного виробництва. Позитивним є поступовий перехід до стратегії імпортозаміщення. Зазначено, що рівень споживання свинини на одну людину не відповідає нормальним фізіологічним потребам і становить 68% від норми. Наведено основні проблеми, що стримують інтенсивний розвиток галузі свинарства, зокрема низький рівень продуктивності в господарствах населення, де виробляється половина усієї продукції свинарства. Визначено основні напрямки подальшого зростання виробництва продукції свинарства в Україні.

Ключові слова: галузь свинарства, продукція свинарства, м’ясо, сільськогосподарські підприємства, господарства населення, споживання м’яса.

 

Бібліографічний список: 1. Аграрний сектор економіки України (стан і перспективи розвитку) / [Присяжнюк М.В., Зубець М.В., Саблук П.Т. та ін.]; за ред. М.В. Присяжнюка, М.В. Зубця, В.Я. Месель- Веселяка, М.М. Федорова. – К. : ННЦ ІАЕ, 2011. – 1008 с. 2. Аналіз і прогноз кон’юнктури світових ринків продукції тваринництва / [Шпичак О.М., Лупенко Ю.О., Присяжнюк М.В. та ін.]; за ред. О.М. Шпичака. – К. : ННЦ ІАЕ, 2012. – 250 с. 3. Концепція комплексної державної програми реформ та розвитку сільського господарства України: Проект [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://uga-port.org.ua. 4. Ниценко В.С. Интенсификация отрасли свиноводства: теоретический аспект / В.С. Ниценко // Сборник публикаций мультидисциплинарного научного журнала «Архивариус» по материалам ІІ международной научно- практической конференции: «Наука в современном мире» г. Киева: сборник со статьями (уровень стандарта, академический уровень). – К.: мультидисциплинарный научный журнал «Архивариус», 2015. – Часть 2. – С. 96-98. 5. Перспективи розвитку свинарства [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://biznes-pro.ua/index.php?id=680&page=9. 6. Про затвердження Програми розвитку свинарства на період до 2015 року : Наказ Міністерства аграрної політики України та Національної академії аграрних наук від 17.09.2010 № 569/72 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.zakon-i-normativ.info/index.php/component/lica/?base= 1&id=582117&menu=723349&view=text. 7. Про Програму розвитку галузі свинарства Звенигородського району на 2011-2020 роки: Рішення Звенигородської районної ради від 3 березня 2011 року № 3-6 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zvenrada.gov.ua/rajonnarada/ofitsijni-dokumenti/rishennja-rajonnoyi-radi/36-03032011-iii-sesijarajonnoyi-radi/163-3-6-pro-programu-rozvitku-galuzi-svinarstvazvenigorodskogo-rajonu-na-2011-2020-roki. 8. Тваринництво України: статистичний збірник // Державна служба статистики України. – К., 2015. – 211 с.

 

О.В. Захарченко. Современное состояние, проблемы и перспективы развития отрасли свиноводства в условиях кризиса. Исследовано современное состояние и динамику развития отрасли свиноводства. Определены основные деструктивные изменения в отрасли свиноводства за годы независимости Украины. Отмечено, что происходит постепенный переход от мелкого и среднего до крупнотоварного производства. Положительным является постепенный переход к стратегии импортозамещения. Отмечено, что уровень потребления свинины на одного человека не соответствует нормальным физиологическим потребностям и составляет 68% от нормы. Приведены основные проблемы, сдерживающие интенсивное развитие отрасли свиноводства, в частности низкий уровень производительности в хозяйствах населения, где производится половина всей продукции свиноводства. Определены основные направления дальнейшего роста производства продукции свиноводства в Украине.

Ключевые слова: отрасль свиноводства, продукция свиноводства, мясо, сельскохозяйственные предприятия, хозяйства населения, потребление мяса .

 

Zakharchenko O.V. The current state, problems and prospects of development of pig industry in crisis. Researched the current state and dynamics of the pig industry. Detected the major destructive changes in the pig industry since Ukraine's independence. It is noted that there is a gradual transition from small to medium to large-commodity production. The positive is the gradual transition to a strategy of import substitution. There was a reduction in imports of nearly 5 times - up to 30.8 thousand tons increase in exports doubled - to 9.3 thousand tonnes relative to 2013 indicated that consumption of pork per person does not meet normal physiological needs and represents 68% of the standards. Shows the main problems that hinder intensive development of the pig industry, including low productivity in farms where it is developed half of all pig products. The intensity of the pig industry in Ukraine significantly inferior to European indices as the number of such litters per sow per year, average daily gain, age achieve live weight of 100 kg, feed conversion. Among the main problems hindering the development of pig industry include the following: ill-considered steps in the privatization of state agricultural enterprises; destruction of large commodity-agribusiness (collective farms) and development on the basis of their farming; destruction of linkages; the advantage of national foreign companies; no pig industry development strategy at the national level; limited government support pork producers; the rising cost of animal feed; low purchasing power of the population; large imports of raw materials and duties before the WTO; high interest rates on loans; low levels of innovation processes; low level of concentration of the number of pigs in farms, as opposed to individual farming population; low productivity of animals; monopoly of processing companies in the market and the absence of other markets for products. Detected the main directions of subsequent production growth in Ukraine pig production, implementation of which will increase the number of pigs to 7.7 million heads and production volumes of meat to pigs in 2021 to 707 thousand tons.

 Key words: branch of pig breeding, pig products, meat, agricultural enterprises, farms, meat consumption.

 

Завантажити в pdf



Оновлено: 10-11-2017, 01:39 / Переглядів: 575
 

Авторизація