Пономарьова М.С. Конкурентостійкість сільськогосподарських підприємств як запорука стратегічного економічного розвитку

М.С. Пономарьова

 канд. екон. наук, доцент

Харківський національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва

 

 КОНКУРЕНТОСТІЙКІСТЬ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ ЯК ЗАПОРУКА СТРАТЕГІЧНОГО ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ

 

У статті узагальнено поняття конкурентостійкість підприємства в контексті розвитку та реалізації господарського механізму. Дане визначення конкурентостійкість сільськогосподарського підприємства як запоруки стратегічного економічного розвитку

Ключові слова: конкурентостійкість, стратегія, економічний розвиток, конкурентоспроможність, економічний ефект.

 

Бібліографічний список: 1. Портер М. Конкуренция.: учеб. пособие / М. Портер. – Москва: Вильямс, 2001. – 425 с. 2. Указ Президента України Про Стратегію сталого розвитку "Україна - 2020" [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http:/ zakon3. rada. gov.ua/laws/show/5/2015 3. Долгов Д.И., Григорьева О.В. Конкурентоустойчивость. основы управления конкурентоустойчивостью [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://econf.rae.ru/article/7878 4. Олейнікова Л.Г. Особливості досягнення економічної безпеки підприємств за допомогою показників конкурентоспроможності та конкурентостійкості / Л.Г. Олейнікова, Т.А. .Веницька / Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу. – 2013. – Вип. 2 (26). – 245-253. 5. Стехін В.В. Конкурентостійкість підприємства як інтегратор конкурентоспроможності підприємств АПК / В.В. Стехін // Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. – № 1 (52). – 2012. Економіка, організація і управління підприємством 241-244. 6. Гудзинський О.Д. Управління формуванням конкурентоспроможного потенціалу підприємств / О.Д. Гудзинський, С.М. Судомир, Т.О. Гуренко. – К., 2010. – 212 с. 7. Кулагина Е.В. Повышение устойчивости предприятия в условиях конкурентной среды // Вестник АГТУ. – 2007. – № 3 (38). – С. 212–216. 8. Сімех Ю.А. Формування конкурентостійкості торгівельних підприємств [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://nauka.kushnir.mk.ua/?p=953 9. Чорна М.В. Конкурентостійкість підприємств: ознаки та умови виникнення [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http:/ /journals.khnu.km.ua/vestnik/pdf/ekon/2009_1/zmist.files/_10.pdf

 

 Пономарёва М.С. Конкурентоустойчивость сельскохозяйственных предприятий как залог стратегического экономического развития. В статье обобщено понятие конкурентоустойчивости предприятия в контексте развития и реализации хозяйственного механизма. Данное определение конкурентоустойчивости сельскохозяйственного предприятия как залога стратегического экономического развития

Ключевые слова: конкурентоустойчивости, стратегия, экономическое развитие, конкурентоспособность, экономический эффект.

 

Ponomar’ova M.S. The competitiveness of agricultural enterprises as a key to strategic economic development. The concept of the enterprise competitiveness in the context of farm mechanism development and realization has been generalized .Under modern conditions of national economic systems stability potential decreasing there is a necessity to have such economic entities that would work in the competitive environment and form their competitiveness in a long - term perspective. The aim of the given article is to define the agricultural enterprises competitiveness as the result of the analyses of the existing approaches to the definition of the given concept under the conditions of existing changes and economic development. The analysis of the agricultural enterprise competitive potential allows giving the company the right stands at the market, determining the reserves of competitiveness increasing and making a choice of innovative strategies. The potential of the enterprises competitiveness must have the following features: sufficiency to provide competitiveness and strategic development; adaptability of the system organizational behavior to provide competitiveness and development according to environmental and scientific and technical progress changes; stability which is defined by technical cycle and the given period of time, that is by the rules and regulations for the certain period; self regulation and self-development according to the dynamics of the internal environment during the period of the innovative changes. The competitiveness of the entrepreneurship entity reflects its difference from the rivals as for long–term period, i.e. it has strategic character. Modern realities of farming expect that the agricultural enterprises should conduct permanent diagnoses of their financial state, because only under the conditions of equilibrium the enterprise economic growth is possible. We think that the agricultural enterprises competitiveness as a key to strategic economic development is the ability of a business entity to work under market conditions, to have the abilities, desires and benefits to react quickly in the changing conditions of social and economic development, to be adaptable to the competitive benefits, innovative potential realization and it should hold the positions of stability during the given period of time in order to achieve economic growth.

Key words: competitiveness, strategy, economic development, innovative potential, economic effect.

 

Завантажити в pdf



Оновлено: 8-11-2017, 21:19 / Переглядів: 173
 

Авторизація