Яценко О. М. А.С. Овчаренко,, ГЛОБАЛЬНА ПРОБЛЕМА ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ОРГАНІЧНОГО ВИРОБНИЦТВА

УДК 338.439.053+63.002.6:504.03

DOI: 10.31359/2312-3427-2018-1-331

 

О.М. Яценко,

декон. наук, професор

А.С. Овчаренко,

аспірант

ДВНЗ «Київський національний університет імені

Вадима Гетьмана»

 

ГЛОБАЛЬНА ПРОБЛЕМА ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ОРГАНІЧНОГО ВИРОБНИЦТВА

 

У статті охарактеризовано сучасний стан, прогнози поглиблення глобальної продовольчої проблеми та потенційні шляхи її вирішення. Досліджено роль та місце продовольчої безпеки в цілях програми сталого розвитку ООН до 2020 року. Розглянуто переваги органічного методу виробництва в контексті продовольчої безпеки.

Ключові слова: продовольча безпека, органічне виробництво, агропродовольча продукція, цілі десятиліття, Україна

 

Бібліографічний список:

  1. Урба С.І. Продовольча безпека в умовах глобалізації / С.І. Урба. // Науковий вісник НЛТУ України. – 2010. – №20. – С. 279–283.
  2. Орликовський М.О. Глобальна продовольча проблема та можливі сценарії її вирішення [Електронний ресурс] / М.О.Орликовський. – 2013. – Режим доступу до ресурсу: http://ir.znau.edu.ua/bitstream/123456789/1741/1/Naukovi_chut_2013_tom_2_231-234.pdf.
  3. Полунєєв Ю.В. Cвітова продовольча криза: глобальний голод чи конкурентна перевага для України?! / Ю.В. Полунєєв. // АгроСвіт. – 2011. – № 16. – http://www.agrosvit.info/pdf/16_2011/2.pdf.
  4. Кучечук Л.В. Глобальна продовольча проблема: причини виникнення та загострення / Л.В.Кучечук. // Вісник харківського національного університету імені В.Н.Каразіна. – 2016. – № 5. – С. 40–44.
  5. Настич В.Г. Сучасний стан продовольчої безпеки України / В.Г. Настич // Вісник Бердянського університету менеджменту і бізнесу. – 2016. – № 3 (35). – С. 30–34.
  6. Food wedges: Framing the global food demand and supply challenge towards 2050 / [B. Keating, M. Herrero, P. Carberry та ін.]. // Global Food Security. – 2014. – №3. – С. 125–132.
  7. Elferink M. Global Demand for Food Is Rising. Can We Meet It? [Електронний ресурс] / M. Elferink, F. Schierhorn // Harvaed Business Review. – 2016. – Режим доступу до ресурсу: https://hbr.org/2016/04/global-demand-for-food-is-rising-can-we-meet-it.
  8. Don't Get Sucked In by the Rally in Agriculture Commodities [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://www. bloomberg.com/view/articles/2017-07-18/don-t-get-sucked-in-by-the-rally-in-agriculture-commodities.
  9. Global Food Security Index 2017 [Електронний ресурс] // The Economist Intelligence Unit Limited. – 2017. – Режим доступу до ресурсу: http://foodsecurityindex.eiu.com/.
  10. Declaration of the world summit on food security [Електронний ресурс]. – 2009. – Режим доступу до ресурсу: http://www.fao.org/fileadmin/templates/wsfs/Summit/Docs/ Final_Declaration/WSFS09_Declaration.pdf.
  11. Sustainable development goals [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: http://www.un.org/sustainabledevelopment/hunger/
  12. Climate change 'set to fuel global food crisis' [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу:http://www.aljazeera.com/news/2015/08/climate-change-set-fuel-global-food-crisis-150814144555459.html.
  13. Global population set to hit 9.7 billion people by 2050 despite fall in fertility [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: http://www.theguardian.com/global-development/2015/jul/29/un-world-population-prospects-the-2015-revision-9-7-billion-2050-fertility.
  14. New research warns of catastrophic food shortages due to unchecked climate change [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: http://thinkprogress.org/climate/2015/06/23/3672339/society-collapse-climate-food-shortages/.
  15. What is agroforestry? [Electronic resource]. – Available from: http://www.aftaweb.org/about/what-is-agroforestry.html.
  16. Food Computer Set To Alleviate Global Food Crisis Using 'Climate Recipes' [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: http://www.huffingtonpost.co.uk/2015/11/05/food-computer-set-to-alleviate-global-food-crisis-using-climate-recipes_n_8479334.html.
  17. Nine ways to improve nutrition and tackle climate change [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: http://www.theguardian.com/global-development-professionals-network/2015/dec/01/nine-ways-to-improve-nutrition-and-tackle-climate-change.
  18. The Future Of Agriculture? Smart Farming [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: http://www. forbes.com/sites/federicoguerrini/2015/02/18/the-future-of-agriculture-smart-farming/.
  19. Organic vs Conventional – which is the most sustainable? [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: http://www.arc2020.eu/organic-vs-conventional-which-is-the-most-sustainable/.
  20. WTO - Ukraine profile [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: http://stat.wto.org/CountryProfile/WSDBCountryPFView.aspx? Country=UA.

 

О.М. Яценко, А.С. Овчаренко. Глобальная проблема продовольственной безопасности и перспективы органического производства. В статье охарактеризовано современное состояние, прогнозы углубления глобальной продовольственной проблемы и потенциальные пути ее решения. Исследована роль и место продовольственной безопасности в целях программы устойчивого развития ООН до 2020 года. Рассмотрены преимущества органического метода производства в контексте продовольственной безопасности.

Ключевые слова: продовольственная безопасность, мировая торговля, органическое производство, агропродовольственной продукции, целые десятилетия, Украина

Yatsenko O.M., Ovcharenko A.S. Global problem of food security and prospects of organic farming. The article is devoted to the global food security problem in the light of future global changes. The main tasks for ensuring global food security, which are laid down in the United Nations Sustainable Development Program, are considered. The main ways of overcoming food deficiency are highlighted. The following scenarios for solving the food problem, such as increasing production and reducing consumption, are described. The role of alternative methods of agriculture management, which are more productive, use natural resources more rationally, have positive impact on environment are recognized. The successful application of agroforestry has been studied. It is considered that small farms can provide the required amount of food to meet the needs of local people by promoting biodiversity and reducing the negative impact on the environment. The value of information and technologies in the production process has been estimated. The role of innovations in maintaining world’s long-term security is considered. The necessity of adaptation of the model of sustainable consumption is emphasized. The problem of food waste and the way of overcoming it are indicated. The place of the organic method of production in food security, which shows quite positive results in the last few years, has been determined. The share of agricultural products in world trade is characterized. Considered structural changes in the field of agriculture, which will allow to fulfill the national interests of Ukraine, that in the conditions of the global food problem will be an additional opportunity to stabilize the economic situation in the country at the expense of export-oriented industries.

Key words: food safety, world trade, organic production, agro-food products, whole decades, Ukraine

 


:  О.М. Яценко (завант.: 23)
:  О.М. Яценко
 



Оновлено: 20-09-2018, 13:07 / Переглядів: 359
 

Авторизація