Турчинова Ніна Петрівна

 

 

ORCID ID

Google Scholar

Науковці України

 

Посада: доцент

Науковий ступінь: кандидат сільськогосподарських наук.

Освіта: Харківський державний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва, спеціальність «Селекція і генетика сільськогосподарських культур», кваліфікація – вчений агроном-селекціонер, 1997 р.

 

Навчальні курси

ОС «Молодший бакалавр» ‒ «Генетика і лісова селекція»;

ОС «Бакалавр» ‒ «Генетика і лісова селекція», «Генетика і селекція декоративних культур», «Основи еволюційного вчення»

ОС «Магістр» ‒ «Прикладна генетика з основами цитології», «Генетичні ресурси рослин».

Найбільш вагомі наукові публікації

Статті у наукових виданнях України (категорія А, Б, В)

  1. Турчинова Н.П. Екологічні аспекти створення та оцінки вихідного матеріалу в селекції ярого ячменю / Н.П. Турчинова, М.В. Проскурнін // Вісн. ХДАУ. Серія «Рослинництво, селекція і насінництво, овочівництво». – Харків, 1999. – Вип. № 4. – С. 107–112.
  2. Турчинова Н.П. Специфічність прояву кількісних ознак у гібридів ярого ячменю першого та другого поколінь/ Н.П. Турчинова // Вісн. ХНАУ. Серія «Рослинництво, селекція і насінництво, овочівництво». – Харків, 2002. – Вип. № 5. – С. 93–98.
  3. Турчинова Н.П. Кореляційні зв’язки між кількісними ознаками у сортів ярого ячменю різних місць репродукції / Н.П. Турчинова, М.В. Проскурнін // Селекція і насінництво: міжвід. темат. наук. зб. – Харків, 2004. – Вип. 89. – С. 154–163.
  4. Проскурнін М.В. Генетичний аналіз сортів ярого ячменю різних місць репродукції / М.В. Проскурнін, Н.П. Турчинова // Вісн. Дніпропетр. держ. аграр. ун-ту. – 2005. – Вип. № 1. – С. 55–57.
  5. Рожков Р.В. Створення вихідного матеріалу в селекції ярого ячменю з ізастосуванням вирощування сортів у різних екологічних умовах / Р. В. Рожков, Н.П. Турчинова // Селекція і насінництво: міжвід. темат. наук. зб. – Харків, 2005. – Вип. 91. – С. 20–28.
  6. Турчинова Н.П. Мінливість кількісних ознак ячменю ярого в культурному ценозі / Н.П. Турчинова // Таврійськ. Наук. вісн. ‒ Херсон: Айлант, 2010. ‒ Вип.71, ч. 2 ‒ С.53-59.
  7. Деревянко І.О. Прояв гетерозису у гібридів першого покоління ячменю ярого / І.О. Деревянко, Н.П. Турчинова // Вісн. ХНАУ. Серія «Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання». ‒ Харків, ‒ Вип. № 10‒11. ‒ С. 93‒96.
  8. Турчинова Н.П. Вихідний матеріал в селекції нуту в умовах Лівобережного Лісостепу України / Н.П. Турчинова // Вісн. ХНАУ. – Харків, 2012. ‒ Вип. № 12. – С. 220‒224.
  9. Методика селекційного експерименту (у рослинництві): навч. посіб. / Е.Р. Ермантраут, Т.І. Гопцій, С.М. Каленська та ін. ‒ Харків: ХНАУ, 2014. ‒ 229 с.
  10. Генетичний потенціал зразків полби ярої з робочої колекції / Р.В. Рожков, О.В. Твердохліб, М.Ф. Парій, Я.Ф. Парій та ін. // Вісн. ХНАУ. Серія «Біологія». ‒ Харків, 2020. ‒ Вип. 1 (49). ‒ С. 79‒88.

 

Авторські свідоцтва

  1. А. с. 142. Ячмінь ярий лінія TNP 38 / Н. П Турчинова (Україна). – № 00336; запит. 28. 01.03, видане 23.09.04.
  2. А. с. 1701. Ячмінь звичайний ярий лінія 626-10 /І.О. Деревянко, Н.П. Турчинова (Україна). – № 003573; запит. 15.05.2013, видане 02.22.2017.
  3. А. с. 1702. Ячмінь звичайний ярий лінія 651-10 / І.О. Деревянко, Н.П. Турчинова (Україна). – № 003574; запит. 15.05.2013, видане 02.22.2017.
  4. А. с. 1703. Ячмінь звичайний ярий лінія 652-10 / І.О. Деревянко, Н.П. Турчинова (Україна). – № 003572; запит. 15.05.2013, видане 02.22.2017.
  5. А. с. 1704. Ячмінь звичайний ярий лінія 628-10 / І.О. Деревянко, Н.П. Турчинова (Україна). – № 003571; запит. 15.05.2013, видане 02.22.2017.

 

Навчально-методичні видання

  1. Спеціальна селекція польових культур: метод. вказівки до виконання лабораторних завдань і самост. занять студентів спец. «Селекція і генетика с.-г. культур» / уклад.: Т.І. Гопцій, Р.В. Криворученко, В.М. Попов та ін. ‒ Харків: ХНАУ, 2010.
  2. Сортознавство: роб. зошит для лаборатор. занять студентів агрон. ф-ту спец. «Селекція і генетика с.-г. культур» / уклад.: Т.І. Гопцій, Р.В. Криворученко, Н.П. Турчинова. ‒ Харків: ХНАУ, 2010.
  3. Сортознавство: робочий зошит для лаборатор. занять студентів агрон. ф-ту спец. «Селекція і генетика сільськогосподарських культур / уклад.: Т.І. Гопцій, Р.В. Криворученко, Н.П. Турчинова та ін. ‒ Харків: ХНАУ, 2014. ‒ 78 с.
  4. Методика селекційного експерименту: програма навч. практики для студентів агрон. ф-ту спец. «Селекція і генетика с.-г. культур» / уклад.: Т.І. Гопцій, Р.В. Криворученко, Н.П Турчинова, С.В. Лиманська. ‒ Харків: ХНАУ, 2015. ‒ 27 с.
  5. Генетика і лісова селекція: метод. рек. до семінар., практ. занять і самост. роботи для здобувачів початкового рівня вищої освіти ОС «Молодший бакалавр» галузі знань 20 «Аграрні науки і продовольство» спец. 205 «Лісове господарство» / уклад.: Н.П. Турчинова, О.В. Гудим. ‒ Харків: ХНАУ, 2020. ‒ 38 с.

 

Підвищення кваліфікації:

  1. Національний центр генетичних ресурсів рослин України при Інституті рослинництва ім. В.Я. Юр'єва, посвідчення № 132 від 22.02.2019 тема: «Формування, ведення, ефективне використання колекцій генетичних ресурсів рослин» (50 годин).
  2. Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр'єва, посвідчення № 1150 від 28.02.2020 тема: «Методологічне та інформаційне забезпечення селекційних досліджень» (50 годин).
  3. Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр'єва, сертифікат від 19.06.2020 напрями: «Генетичні ресурси рослин», «Прикладна генетика з основами цитології», «Генетика та селекція рослин», «Основи еволюційного вчення» (180 годин).

Нагороди та відзнаки

Нагороджено почесною грамотою голови Харківської обласної державної адміністрації (2012 р.)

Наукові інтереси:

Наукові дослідження проводяться за темою: «Дослідження видового різноманіття роду Triticum як вихідного матеріалу в селекції пшениці». Завдання – на основі вивчення мінливості та успадкування морфо-біологічних ознак малопоширених видів пшениці створити новий селекційно цінний вихідний матеріал.

 

Контакти

E-mail: ninaturch@gmail.com

Тел: 0962142138

 



Оновлено: 21-04-2021, 08:31 / Переглядів: 1 807
 

Авторизація
Ми використовуємо файли cookies для оптимізації контенту та швидкодії сайту.
Продовжуючи відвідування сайту, Ви погоджуєтесь на використання файлів cookies.
Ок